Wat is eenzaamheid en wat kun je eraan doen?

Het doorbreken van het taboe dat nog altijd aan eenzaamheid kleeft is een van de doelstellingen van ZamenEen. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp hoort daarbij, maar is niet zo eenvoudig. Want wat is eenzaamheid eigenlijk en welke effecten heeft het op de mensen die ermee kampen? En hoe voer je een effectief gesprek over iets dat zo persoonlijk is?

In samenwerking met de gemeente Dronten biedt ZamenEen haar coalitiepartners de kans om hun medewerkers te laten trainen in de preventie dan wel bestrijding van eenzaamheid. Er zijn tweedaagse trainingen en dagdeel-workshops waar per keer groepen van maximaal 12 personen aan deelnemen. De groepen zijn expres niet al te groot, omdat er onderling ook veel gedeeld wordt. Dat kan alleen in een sfeer van veiligheid en vertrouwen.

Luister en vraag
Wanneer iemand langdurig eenzaam is, heeft dat allerlei effecten op het brein en het gedrag. Als je iemand wilt helpen, is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Stel de juiste vragen en luister actief naar iemands antwoorden. Dat is essentieel om te signaleren, de behoefte te achterhalen en vervolgens een helder stappenplan op te stellen. Eenzaamheid is voor iedereen anders, daarom moet de aanpak ervan altijd passen bij de individuele behoefte.

Veel interesse in deskundigheidsbevordering
Er is veel interesse onder de coalitiepartners van ZamenEen voor de deskundigheidbevordering. Aan de cursussen wordt deelgenomen door medewerkers van uiteenlopende partijen, zoals MDF, OFW, FlevoMeer Bibliotheek, Odd Fellows, Seniorennetwerk De Bijenkorf, Humanitas, Onder Dak, Zorgboerderij Hoeve Vredeveld, Burgers in de Knel, het Toon Hermans Huis, De Meerpaal, Icare en Coloriet. De sessies worden gegeven door Liane Wolfert en Sandra van den Berg van Bureau LWPC.