Stille krachten leveren fietsen voor mensen die het moeilijk hebben

Voor mensen met weinig financiële middelen kan een fiets een belangrijk bezit zijn. Met name door de lange afstanden in de polder voel je je al snel geïsoleerd zonder ver- voersmiddel. Bij het Diaconaal Platform Dronten (DPD) van de Drontense kerken ontstond daarom eind 2017 het idee voor een fietsenplan.

Dit fietsenplan is inmiddels met hulp van het Netwerk Burgers in de Knel, Kwintes, de gemeente Dronten en de lokale fietsenmakers uitgegroeid tot een geolied netwerk waarbij snel een fiets op maat geleverd kan worden aan mensen in moeilijkheden. Of het nu via Meerpaal Welzijn, de Voedselbank, Icare, de kerken, of het project Warme Kansrijke Start is, overal kan het verzoek om een fiets vandaan komen. Henri is een van de mensen uit de werkgroep die achter de schermen veel werk verzet om alles op rolletjes te laten verlopen. ‘We hebben inmiddels 10 tot 15 fietsen op voorraad. De tip komt ergens uit het brede netwerk dat is opgezet. Via een fotootje op de app bieden we een geschikte fiets op maat aan. Deze wordt ergens op een neutrale plek door onze werkgroep afgeleverd. De aanvragende instantie bepaalt of de fiets gratis wordt aangeboden of dat er toch nog een kleine symbolische bijdrage gevraagd wordt.’

Opslag
Henri is samen met Dick de spil van deze operatie, met steun en inzet van vier andere leden van de werkgroep (Anna, Ad, Jan en Derk). Vanuit het Diaconaal Platform/Kwintes worden fietsen geleverd in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Dit jaar hebben ze al bijna 40 fietsen weten te leveren. Onder meer via oproepen in de kerken, en dankzij de lokale fietsenmakers Brinkman en Kloppenburg, worden de op te knappen fietsen verzameld. De opslag is geregeld bij een van de leden van de werkgroep. In veel gevallen is een reparatie van een aangeboden fiets nodig.

Voldoening
Aanvankelijk gebeurde dit allemaal bij de fietsenwerkplaats van Kwintes bij Het Hogerhuis. Door de toegenomen vraag zijn er nu ook binnen de werkgroep 2 ‘sleutelaars’ die de fietsen repareren, ophalen en wegbrengen. Alleen de grote reparaties gaan nu naar naar Kwintes, waar Alex zorg draagt voor de reparaties. De leden van de Fietsplanwerkgroep werken graag in stilte achter de schermen. Op de foto hoeft dan ook niet zo. De voldoening die ze met hun inzet krijgen is er niet minder om. ‘Laatst leverden we een fiets aan de vader van een gezin in nood. Even later kwam het verzoek of er ook voor zijn dochter een klein fietsje geregeld kon worden. Wanneer je deze dan dolblij met haar nieuwe fiets ziet wegrijden naast haar vader dan weet je waarvoor je het allemaal doet.’

Een van de ‘sleutelaars’ van het fietsenplan knapt een damesfiets op.

Vragen over Fietsen- plan?
Bijna 30 organisaties zijn aangesloten bij het Netwerk Burgers in de Knel. Zij zijn allen op de hoogte van het fietsenplan en kunnen een rol spelen bij het koppelen van vraag en aanbod. Kijk voor de volledige lijst deelnemers op www.indeknel.nu.
Voor vragen over het fietsenplan kun je ook contact opnemen met ZamenEen: info@zamen-een.nl of 088- 2802802. Wij zorgen dat je vraag op de juiste plek terecht komt.