‘Soms troost ik mijn gehandicapte zus wanneer ze verdrietig is’

In de gemeente Dronten zijn zo’n 70 geregistreerde mantelzorgers bekend. Begin oktober nodigde De Meerpaal Welzijn een aantal van hen uit voor een gezellige middag. Een belangrijk vraag is wat jonge mantelzorgers zelf nodig hebben.

Uit hun reacties bleek dat het in contact komen met andere jonge mantelzorgers erg belangrijk is. Vooral ontspanning door middel van leuke activiteiten vinden ze belangrijk. Met anderen gamen, lekker eten maken en naar films kijken staan daarbij bovenaan het lijstje.

Troost
De achtergronden van de aanwezig jongeren zijn sterk uiteenlopend, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn betrokken bij de zorg van iemand in hun omgeving. ‘Ik ben jonge mantelzorger omdat onze zus gehandicapt is’, zegt één van hen. ‘Zo moet ik soms de sondevoeding uitzetten, of de rolstoel vastzetten in de bus. Ook houd ik mijn zus bezig met activiteiten. Soms troost ik haar wanneer ze verdrietig is.’

Autisme
Iemand anders heeft een broer met autisme en ondersteunt ook zijn moeder. ‘Mijn taak bestaat eruit dat ik veel oppas op mijn broertje en zusje.’ Weer iemand anders heeft een vader die een herseninfarct heeft gehad. ‘Ik help vooral veel in het huishouden’.