Oproep Buurtzorg Dronten: ‘Ga geen zorg vermijden’

Het Team van Buurtzorg Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant heeft het ZamenEen Journaal gevraagd om aandacht voor de mensen die extra zorg nodig hebben maar deze zorg op dit moment juist vermijden. Hieronder plaatsen we het artikel van Buurtzorg.

Het leven in corona tijd begint wat minder heftig op ons af te komen zo lijkt het. Maar we zijn er nog niet! Daarom blijven we als team voorzorgsmaatregelen treffen tijdens het uitvoeren van de zorg: afstand houden waar het kan en altijd mondkapje voor en handschoenen aan. We schrikken tegelijk van de toenemende geluiden dat het allemaal wel meevalt met het virus: mondkapjes, 1,5m afstand houden, je laten testen bij wat verkoudheidsklachten, het wordt afgedaan als onzin, overdreven. Maar een besmetting is dichterbij dan je denkt!

Wijkverpleging
De coronacrisis waar we nu met onze hele gemeenschap sinds enige tijd mee te maken hebben en waar we voorlopig ook nog niet vanaf zullen zijn, heeft ook op de wijkverpleging zijn impact. Onze omliggende ziekenhuizen draaiden overuren en moesten met man en macht alle zeilen bijzetten om een goede gezondheidszorg te waarborgen. Ook wij waren er klaar voor om de uitstroom op te vangen. Een crisisteam vanuit ons hoofdkantoor in Almelo staat 24 uur voor ons klaar voor ondersteuning en adviezen. In de wijk doen wij er alles aan om op een zo veilig mogelijke manier de beste zorg te verlenen en tevens onze cliënten, familie, naasten en onze medewerkers optimaal te beschermen tegen het virus. Speciale teams die enkel corona routes werken zijn samengesteld en staan paraat. Wat wij helaas hebben moeten constateren is dat mensen de zorg die ze hard nodig hebben op dit moment juist vermijden. En het vermijden van zorg is iets wat ons heel erg zorgen baart!

Angst
We begrijpen dat de angst overheerst. Als u zorg nodig hebt, ernstig ziek bent, in de risico leeftijd zit, palliatieve zorg nodig hebt of net geopereerd bent, dan is de angst te begrijpen dat u liever niet teveel mensen bij u thuis over de vloer krijgt. Helaas zien wij de laatste weken dat mensen de zorg gaan mijden met alle risico’s van dien. Bij Buurtzorg volgen wij alle regels die het RIVM adviseert en gaan daarin zelfs een stapje verder.

Samen
Wij doen een beroep op u, op familie, mantelzorgers en buren. Heeft u of u naasten zorg nodig neem dan contact met ons op. Samen bespreken we met u de mogelijkheden. Zorg goed voor elkaar en ook voor uzelf!

Team Buurtzorg Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant (06-12373918).