Ministerie vol lof over aanpak in Dronten: ‘Dronten nu al landelijk voorloper’

Een moskee, kerken, een bistro en een zorgboerderij. Zomaar een greep uit de 14 nieuwe partijen die zich op 20 september officieel hebben aangesloten bij de coalitie ZamenEen, die inmiddels uit 43 deelnemende organisaties bestaat.

Wethouder Peter van Bergen was er zichtbaar door geraakt, ook omdat er met 100 bezoekers grote belangstelling was voor deze bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Zij kwamen niet alleen voor de laatste ontwikkelingen rond de lokale coalitie ZamenEen, maar ook omdat de ondertekening van het landelijke akkoord tegen eenzaamheid door de gemeente Dronten was aangekondigd.

Sneeuwbal
Speciaal daarvoor was Marianne van den Anker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afgereisd. Zij zorgde ervoor dat wethouder Peter van Bergen dit landelijke akkoord mocht ondertekenen. De wethouder stelde daarbij nog maar eens met nadruk dit namens alle betrokken organisaties te doen. ‘Het is fantastisch om te zien hoe dit initiatief vanuit de Dronter samenleving zelf is opgepikt en vorm gegeven. Het is een sneeuwbal die alsmaar groter wordt. Mijn wens is ook dat ZamenEen een structureel onderdeel van onze gemeenschap gaat worden, een beweging voor altijd.’

Bescheiden
Marianne van den Anker wees erop met welke boodschap zij door de minister het land in wordt gestuurd: wethouders motiveren om lokale coalities op te zetten om de eenzaamheid aan te pakken, vanuit de mensen zelf, en met effectieve oplossingen. ‘Maar dat is precies wat jullie al gedaan hebben hier in Dronten. En jullie horen direct al tot de landelijke voorlopers op dit terrein. Ik weet dat mensen hier pas tekenen als ze er echt in geloven en het geen wassen neus is. Tegelijkertijd zijn jullie hier ook een beetje bescheiden, jullie mogen je nu ook landelijk laten zien met jullie aanpak.’

Wapenfeiten
Hoe die aanpak eruit ziet, daar had kwartiermaker Erik Langeweg alle toehoorders al aan het begin van de bijeenkomst in meegenomen. Hij somde de daadwerkelijke wapenfeiten nog maar eens op: een telefonisch Contactpunt, een website en een wekelijks ZamenEen Journaal in de Flevopost, een verwijsflyer voor zorgprofessionals en een aparte activiteitenagenda, maar ook deskundigheidsbevordering voor de ZamenEen-coalitiepartners. En misschien wel het allerbelangrijkste: concrete hulp en aandacht voor de grote groep mensen in onze omgeving die te kampen hebben met eenzaamheidsgevoelens. In oktober start een speciaal programma voor mensen die zich al langere tijd eenzaam voelen en hier iets aan willen doen. ZamenEen biedt de deelnemers in 8 wekelijkse sessies van 2 uur ondersteuning om beter om te leren gaan met deze gevoelens. Op 16 december komt minister Hugo de Jonge op bezoek in Dronten. Hij kan zich dan hoogstpersoonlijk laten informeren over de voortgang die ZamenEen tot die tijd heeft geboekt.

Wethouder Peter van Bergen en de nieuwe deelnemers aan ZamenEen: ‘Het is fantastisch om te zien hoe dit initiatief vanuit de Dronter samenleving zelf is opgepikt en vorm gegeven’. (foto: Hennie Joesten)