Jonge mantelzorgers verdienen extra aandacht

Veel kinderen zorgen voor een ouder, broer of zus of iemand anders in de omgeving. De meesten zijn niet bekend met de term ‘mantelzorger’, laat staan dat ze zelf om hulp vragen voor hun situatie. Claudia Jansen van De Meerpaal Welzijn zet zich in om nog meer aandacht te vragen voor diegenen die op jonge leeftijd al belast zijn met zorgtaken.

Daarom heeft ze begin oktober een groep van deze jonge mensen bij elkaar gebracht, gewoon voor een leuke gezellige middag. ‘We wilden het vooral luchtig en gezellig houden. Geen zware  gesprekken, maar ontspannende dingen doen. Samen een pizza bakken, een spelletje doen, muziek maken.’

Zelfbewuster
Claudia Jansen is op deze manier begonnen om een groep in de leeftijd van 10 tot 16 jaar met elkaar te verbinden. ‘Dit zou ook het begin moeten zijn om nog structureler met deze jongeren om te gaan. Niet alleen door jongeren zelfbewuster te maken over hun situatie, maar ook als betrokkenen van zorginstellingen nog meer afstemming zoeken met elkaar.’
Claudia kent voorbeelden waarvan ziekte van een gezinslid een grote rol speelt. ‘Maar de rol van een kind hierin zien we dan gemakkelijk over het hoofd. Daar zouden we met elkaar nog veel meer oog voor kunnen hebben. Ik wil dan ook via deze weg jonge mantelzorgers oproepen om contact op te nemen. Ze verdienen de extra aandacht’.

Contact
De Meerpaal afdeling Welzijn organiseert met regelmaat activiteiten voor jonge mantelzorgers onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen; 6-11 jaar, 12-16 jaar en 17+ jaar. Samen met een aantal jonge mantelzorgers worden de activiteiten bedacht. Elkaar ontmoeten en ontspannen staat centraal. Lijkt het je leuk om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten? Geef je dan op via Claudia Jansen, c.jansen@meerpaal.nl of app/bel naar 06-5153643.