Islamitische gemeenschap beleeft ramadan als nooit tevoren

Nog nooit eerder hebben ze de ramadan zo moeten ervaren. Deze corona-tijden maken het extra zwaar voor de islamitische gemeenschap in de gemeente Dronten. ZamenEen sprak hierover met vertegenwoordigers van de Turkse en de Marokkaanse moskeeën, die vanaf vorig jaar ook zijn aangesloten bij de Drontense coalitie tegen eenzaamheid.

Bij wijze van uitzondering gaan de deuren open van de moskee aan de Klaversingel in Biddinghuizen. Op gepaste afstand schuiven ze aan in de kleine Mimar Sinan Moskee in Biddinghuizen, zes vertegenwoordigers van de drie moskeeën. Vanwege de RIVM-maatregelen zijn er geen bijeenkomsten. Naar verwachting zijn er ook met de versoepeling van de maatregelen op korte termijn geen ontmoetingen in de drie moskeeën.

Niet gezellig
‘Het werkt niet om het in te richten op 1,5 meter. We staan normaal dicht bij elkaar, we zijn heel lijfelijk. Voorlopig blijven de moskeeën dicht’, zo verwoordt Ramazan Yazir het standpunt. ‘Je zit met sanitair, je kunt geen handen schudden’, ook voorzitter Mustafa Yazici van de Mimar Sinan Moskee in Biddinghuizen ziet het opengaan voorlopig niet zitten. En dat is juist nu tijdens de ramadan extra moeilijk.
Geen van allen hebben ze zoiets eerder meegemaakt. Mohammed Troukas (Masjid El Hak moskee) kan zijn 74-jarige moeder niet bezoeken. ‘Ze is helemaal alleen, normaal gaat ze altijd mee met boodschappen halen. Dat kan nu niet, maar ze begrijpt het. We missen het contact, we voelen die eenzaamheid nu ook veel meer dan voor corona.’ Mustafa heeft zijn kleindochter al weken niet gezien. ‘Ik voel me niet eenzaam, maar ik mis de gezelligheid wel.’ De ramadan betekent normaal veel samen met je familie zijn, samen bidden en eten en naar de moskee, en dan natuurlijk het Suikerfeest ter afsluiting. ‘Dat is een groot gemis’, zegt Abdurahman Yazir. ‘Na 30 dagen is het feest, met lekkernijen en kinderfeestjes. Maar we moeten nu de ouderen beschermen, ik bel veel met mijn broers en zussen om erover te praten.’

Imam Hassan Cagilci wijst erop dat het vanuit het geloof het doel is om mensen gelukkig te laten zijn. ‘Maar de mensen zijn nu somber door de situatie. We moeten het omslaan in positief denken. Je hebt meer tijd voor jezelf en je gezin. We proberen via sociale media mensen te motiveren om positief te blijven en helpen ze met religieuze informatie. Het is daarbij wel belangrijk om eerst goed voor jezelf te zorgen, zorgen dat je gezond blijft, en dan ook voor de zieken te zorgen’. Imam Ismail Hakki Celebi laat trots de zelf getimmerde houten standaard zien die in het midden van de moskee staat. In deze standaard kan hij zijn mobiel zetten, achter de tafel gaan zitten en via de camera de mensen via Facebook live toespreken. Ook geeft hij godsdienstles aan jongeren via Whatsapp waarbij vragen kunnen worden gesteld.

Samen delen
Imam Celebi: ‘We moeten de vreugde en het verdriet samen delen. Mensen die nu in de problemen zitten bezoeken we wel aan huis, zonder naar binnen te gaan. Vanuit ons geloof werken we onbewust aan het wegnemen van eenzaamheid, door de juiste dingen te doen, de zieken te bezoeken en mensen in nood te helpen.’ Imam Celebi: ‘We moeten de vreugde en het verdriet samen delen. Mensen die nu in de problemen zitten bezoeken we wel aan huis, zonder naar binnen te gaan. Vanuit ons geloof werken we onbewust aan het wegnemen van eenzaamheid, door de juiste dingen te doen, de zieken te bezoeken en mensen in nood te helpen.’