Amy van Egmond stond er na overlijden man ineens helemaal alleen voor

,,Ik moest mezelf opnieuw uitvinden’’

Amy van Egmond en haar man hadden zich duidelijk wat anders voorgesteld. Na tientallen jaren samen hard werken als ondernemers eindelijk met pensioen en genieten van het leven. Het liep anders, een jaar na zijn pensioen overleed de man van Amy. Na 47 jaar huwelijk stond ze er onverwachts alleen voor, nu ruim 7 jaar geleden.

,,Ik had eigenlijk helemaal geen sociaal netwerk waar ik op kon terugvallen. Mijn man en ik waren zo op elkaar gericht, ik moest mezelf weer opnieuw uitvinden. Het eerste jaar na zijn overlijden was erg moeilijk. Ik heb toen echt ervaren wat eenzaamheid is. Ik wist niet meer wie ik was.’’

Amy noemt daarna een klein maar treffend voorbeeld. Over hoe ze weer opnieuw moest leren autorijden. Haar man reed namelijk altijd, nu moest ze dit weer helemaal zelf doen. Treffend hoe het met zoveel andere zaken ook ging. Ze merkte hoezeer ze behoefte had aan gezelschap. Ze besloot ook niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar zelf actie te ondernemen. ,,Ik ben naar De Meerpaal Welzijn toegestapt. Ik hield van dansen en heb me aangesloten bij de linedance club.” Ze ging ook de activiteiten van OpenJeHart en Vraagelkaar bezoeken. ,,Ik geniet van het samen eten dat we elke maandagavond met een groep doen. Op het park waar ik woon organiseer ik nu koffieochtenden en we gaan regelmatig met een hele groep mensen naar de film.’’

Amy helpt nu graag anderen die in een soortgelijke situatie zitten. ,,Er zijn mensen die wat minder snel op iets afstappen. Als alleenstaande kom je er soms erg moeilijk tussen. Het is dan vaak niet voldoende om je aan te sluiten bij een club of activiteit. Mensen hebben vaak al hun eigen netwerk. We moeten allemaal wat meer oog hebben voor elkaar. En soms hebben mensen daadwerkelijk een duwtje in de rug nodig.’’

Amy vervolgt: ,,Ik vind het daarom erg goed dat er nog meer samenwerking komt tussen organisaties op dit vlak. Er is best al veel te doen in onze gemeente. Laten we ervoor zorgen dat nog meer mensen daar gebruik van kunnen maken. Er mag nog best meer aandacht voor komen. Daarnaast moeten we ook eenzaamheid beter leren herkennen. We kunnen nog meer aandacht hebben voor degenen die er zelf niet meer uit komen.’’.

Eenzaam voelt Amy zich niet meer. Inmiddels heeft ze belangrijke vaste vriendschappen weten op te bouwen. Ze heeft ervaren dat er ook tijdens de moeilijkste omstandigheden een uitweg is. Aan anderen wil ze graag wat meegeven. ,,Schaam je niet en weet dat er een heleboel mensen zijn die met dezelfde problematiek te maken hebben en krijgen. Je moet initiatief ontplooien, thuis blijven zitten is nooit goed. Wanneer je dat wilt en de eerste stappen zet zul je merken dat je altijd mensen op je pad krijgt die je willen helpen, zo is het ook bij mij gebeurd.’’

Zamen-een - coalitie tegen eenzaamheid