Helpende hand voor gezinnen met jonge kinderen

‘We kunnen nu samen het verschil maken’

Joyce en haar man hebben een jong gezin met 2 dochters van 1 en 4 jaar. Voor de kleertjes die ze regelmatig over hebben zoeken ze een goede bestemming. Ze benaderden de Voedselbank met hun aanbod. Aan de hand van dit verzoek krijgen we een goed inzicht in het  waardevolle werk van het project ‘Een Warme Kansrijke Start’.

Wanneer je financieel moeilijk zit kun je in sommige situaties wel eens in de knel komen. De Voedselbank heeft er samen met Burgers in de Knel voor gezorgd dat gezinnen met jonge kinderen die vastlopen, tijdelijk een helpende hand krijgen. Aanvankelijk was die hulp heel concreet gericht op gezinnen met een pasgeboren baby. Kosten voor luiers, babyvoeding, een wiegje, het kan allemaal teveel worden. En wat wanneer je er als moeder helemaal alleen voor staat omdat de financiële hulp van je partner plotseling is weggevallen?

Container
Joyce is erg blij dat ze gehoor vindt met haar aanbod. ‘Ik vind het zo’n fijn idee dat onze kleding bij iemand in de omgeving terecht komt. Het kan ook in een container naar de derde wereld, maar dit voelt ook heel erg goed.’ Met de donatie van Joyce wordt ook gelijk een hele operatie opgestart. Ditta Nicolai is coördinator van de vrijwilligersgroep van het netwerk die het aanbod van de spullen regelt. Gerda Bokdam van Jeugdgezondheidszorg Icare is de projectleider van het totale project. Zij zorgt voor het contact met de gezinnen die in de knel zitten. Inmiddels zijn vele organisaties aangehaakt: verloskundigen, kraamverzorgsters, maar ook kerken en vluchtelingenwerk, overal kan een hulpvraag naar voren komen.

Nodig
Het gaat bij ‘Een Warme Kansrijke Start’ al lang niet meer alleen om babyspullen en kleding, maar ook om fietsen of wat er ook maar nodig is. Vorig jaar won het project een bijdrage van Het Beste Idee van Dronten, waardoor niet alle inspanningen op vrijwillige basis gedaan hoeven te worden. Met de hulp van Icare heeft het project nu ook een vaste plek gekregen bij de formele zorg. ‘We kunnen nu echt samen het verschil maken’, vindt Gerda Bokdam.

Privacy
Joyce is erg benieuwd waar haar spullen terecht komen. Uiteraard wordt de privacy van de ontvanger gerespecteerd, daarom weet ze slechts globaal de bestemming. Het gaat om een jonge vrouw die nog in verwachting is, maar in bijzonder kwetsbare omstandigheden haar kind gaat krijgen. Joyce leeft erg mee, alhoewel ze de vrouw niet kent die haar kleertjes gaat krijgen: ‘Ik hoop toch zo dat het een meisje wordt, dan zullen de kleertjes vast mooi staan!’

Wil jij ook kleding beschikbaar stellen? Stuur dan een e-mail naar jgzdronten@icare.nl of bel naar 088-2802802.

Ditta Nicolai, Gerda Bokdam en Joyce.