Eten wat de pot schaft bij Open Tafel Swifterbant

Deze maand viert de Open Tafel in Swifterbant het 35-jarig jubileum. De wekelijkse maaltijden in het Pluspunt zijn niet meer weg te denken en worden trouw bezocht door zo’n 50 alleenstaanden.

De gezelligheid straalt er vanaf voor wie op de donderdagmiddag het Pluspunt bezoekt. Klokslag 12 uur druppelen ze van alle kanten binnen. Velen komen, al dan niet met een rollator, uit de seniorenwoningen in de omgeving. Sommige gasten komen van de andere kant van het dorp. ‘Ik ben in de zeventig, maar kan gelukkig nog wel op de elektrische fiets’, weet mevrouw Soepenberg te vertellen.

Mooiste moment
‘Dit is eigenlijk het mooiste moment’, zegt Ria Nieuwdorp, die alles rond de Open Tafel in goede banen leidt. ‘Zo vlak voor de maaltijd worden de nieuwtjes uitgewisseld. Er wordt veel plezier gemaakt, maar ondertussen komen natuurlijk ook de serieuzere zaken voorbij. Even vragen hoe het met deze of gene is. Veel mensen hebben hun partner verloren, je kunt dan zoveel steun aan elkaar hebben.’ De Open Tafel kent zo zijn eigen regels. Zo zit iedereen altijd op een vaste plek. Echtparen zijn niet welkom, deelname is uitsluitend mogelijk door alleenstaanden of alleengaanden. Iedereen komt op eigen gelegenheid. Daarnaast: het menu wordt vooraf niet bekend gemaakt, het is eten wat de pot schaft. Elke week zijn er 9 vrijwilligers in de weer om de maaltijden te bereiden en op te dienen. Dit gebeurt om de week met 2 verschillende ploegen. Er wordt ook slim ingekocht, waardoor de maaltijd voor slechts 3 euro kan worden aangeboden.

Vrijwilligers
Na enig onderzoek blijkt dat de 85-jarige Feikje Beekman met 25 jaar als langste gast is van de Open Tafel. ‘Niet helemaal waar, want de eerste 10 jaar zat ik in de vrijwilligersploeg en hielp ik in de keuken. Na de dood van mijn man, hij was de eerste kok op het werkeiland in Swifterbant, ben ik op een gegeven moment maar lekker zelf aangeschoven. Ik heb ook vaak mensen meegenomen. Dan denk ik het is goed voor jou, kom maar gezellig mee naar de Open Tafel onder de mensen.’ Dan wordt er een paar keer in de handen geklapt. Na een moment stilte komt de eerste gang op tafel. Nieuwsgierige blikken naar de grote zilverkleurige schalen waar de soep van de week wordt opgediend; kippensoep dit keer. Daarna aardappels, twee soorten groenten, een worstje en een toetje na. Een heerlijke gezonde maaltijd aanbieden voor een zeer laag bedrag, en elke week een grote groep alleenstaanden aan elkaar weten te binden. Bij Open Tafel Swifterbant krijgen ze dit al 35 jaar voor elkaar.

Voel jij je wel eens eenzaam en wil je daar eens over praten? Bel dan met het Contactpunt ZamenEen op 088 – 2802802,

Iedereen heeft een vaste plek bij de Open Tafel in Swifterbant.