Door inzet Speelgoedbank kunnen kinderen blijven meedoen

Ieder kind heeft recht op een cadeautje. Ook wanneer je het als gezin financieel wat minder hebt zou dat moeten gelden. Dit is het uitgangspunt van de Speelgoedbank in Dronten, dat door uitgifte van ingezameld speelgoed zorgt dat kinderen minder snel in een isolement raken.

‘Het kan ons allemaal overkomen, dat je het financieel wat minder hebt’, zegt Lies Koning van de Speelgoedbank. ‘Maar wanneer je als kind geen cadeau mee kunt nemen naar een feestje, dan word je niet meer uitgenodigd. Dan sta je langs de zijlijn en raak je vriendjes kwijt. Dat willen we met ons initiatief voorkomen.’ De Speelgoedbank zorgt al vanaf 2011 voor de uitgifte van speelgoed aan kinderen van 0 tot en met 12 jaar die het thuis minder breed hebben. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met de Voedselbank en de gemeente. Op jaarbasis gaat dit om ongeveer 2000 cadeautjes die een goede bestemming krijgen.

Anoniem

Lies Koning: ‘De schaamte is best groot, wanneer je als ouder geen geld over hebt. We werken dan ook zo anoniem mogelijk. We weten alleen de voornaam, geboortedatum en woonplaats van de kinderen. Met een pas die we uitdelen kunnen per kind 10 cadeautjes per jaar worden gehaald, plus 1 extra verjaardagscadeau. Deze 10 cadeautjes kunnen overal voor gebruikt worden, zoals een verjaardag, zwemdiploma, bij ziekte, een feestje, omdat je goed je best hebt gedaan of zomaar voor de aardigheid.’

Puzzelstukje
De Speelgoedbank werkt met een tiental vrijwilligers. Elk stuk speelgoed dat we krijgen wordt schoongemaakt en gecontroleerd. Lies Koning: ‘Zelfs van elke puzzel controleren we de stukjes, we zijn dus voortdurend puzzels aan het leggen. Maar er is ook iemand die poppenkleertjes maakt. Het is heel dankbaar werk.’

Contact
De Speelgoedbank is voor uitgave elke vrijdag geopend van 12.30 tot 15.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur. Wie speelgoed wil brengen kan dat doen elke eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 13.00 uur. Kijk ook op www.speelgoedbankdronten.nl.