‘Leden kunnen het heel erg waarderen dat ze gezien worden’

De Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) heeft normaal diverse contactmomenten met haar leden. Doordat dit noodgedwongen wegviel is besloten om ook belcirkels op te zetten om zo contact met de leden te houden.

De ruim 550 leden van de PCOB in de gemeente Dronten zijn daarbij verdeeld over zo’n 15 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn in hun eigen groepen begonnen met belrondes langs de leden. ‘Normaal hebben we de nodige contactmomenten, rond onze Lief en Leed activiteiten, bij verjaardagen, jubilea bij huwelijken, maar ook bijvoorbeeld door hulp bij belastingaangifte. Deze fysieke contacten zoals ook onze ledenmiddagen vallen nu weg, vandaar dat we in april de belrondes zijn gestart om een vinger aan de pols te houden’, zegt Arie Arkenbout, voorzitter van de PCOB in Dronten. ‘Met de echte probleemsituaties valt het gelukkig nog mee, maar mensen stellen het telefonische contact erg op prijs. Veel oudere leden zijn alleen, toename van eenzaamheid ligt zo zeker op de loer.’ De leden van de PCOB variëren in de leeftijd van 70 tot 103. Deze maand zat er ook nog een 70-jarig huwelijk tussen. Betty Oosterveld is een van de vrijwilligers die de belrondes maakt. Dit gaat niet op de traditionele manier waarbij iedereen dagelijks wordt gebeld.

Alleenstaand
‘Ik ben begonnen met de 90-plussers die alleenstaand zijn. Je voelt gewoon dat de mensen het heel erg waarderen, dat ze gezien worden en dat ze weten dat we er voor hen zijn. Bij sommigen voel je dat je op korte termijn eens moet terugbellen, omdat er wat speelt. Dat kan heel eenvoudig zijn, iemand is gevallen, is minder mobiel en maakt zich daarover zorgen.’

Noodnummer
‘Het merendeel van de mensen redt zich nog vrij goed’, constateert Betty Oosterveld. ‘Kinderen en buren springen bij. Zelf laten we een noodnummer achter en geven het nummer van het ZamenEen Contactpunt. We weten immers dat deze situatie nog even kan duren’.

Lees meer over het opzetten van een belcirkel.